Een twijfelbroek

broek

Vorige keer trad ik uit mijn comfortzone met een kokerrok, deze week doe ik dat met een plooibroek. 

Broeken shoppen, altijd opnieuw een hele klus. Ik heb er een bloedhekel aan. Tot nu toe heb ik nog steeds geen broek gevonden die me als gegoten zit. Altijd hetzelfde probleem: achteraan staan ze open en trekt de tailleband omlaag. Daarbij zakken ze ook nog eens af. Geen lachertje. Ik weet waar het aan ligt, een holle rug en een bol achterwerk dat niet voldoet aan de standaardproporties. Waarom naai je dan zelf je broeken niet? Een veel gehoorde vraag. Wel, ik zal je zeggen waarom. Ik heb een beetje schrik. Niet van het naaien zelf, maar van het creëren van een perfecte pasvorm, van het op maat maken. Ik weet dat het een werk van lange adem zal zijn, met veel aanpassingen, testversies en vooral frustraties. En daar zie ik een beetje tegenop. Om precies die reden heb je me nog geen broeken zien bloggen. Dus, bij deze een ware primeur!

Laatst paste ik in een winkel een broek die ik wel leuk vond staan bij anderen, maar niet meteen bij mezelf vond passen. Ze stond verrassend leuk, maar het hierboven geschreven pasprobleem stak uiteraard weer de kop op. In een moedige vlaag besloot ik de broek dan maar zelf te maken. Het was een losser model, dat zou me toch nog wel lukken zeker? Ik vond een gelijkaardig patroon en ging aan de slag. Om het pasprobleem te verhelpen deed ik een full butt adjustment op het patroon. Jawel, een aanpassing voor het vollere achterwerk. Benieuwd hoe dat zou uitdraaien!

De eerste pasbeurt was teleurstellend. Hoewel ik netjes de maattabel gevolgd had, was de broek veel te groot. Precies een zak. Ik nam de zijnaden dus 1 cm in. Dit hielp een beetje, maar de broek viel raar. Ik zette mijn machine op de grootste steeklengte en legde alvast mijn tornmesje klaar. Proberen, lostornen, proberen, lostornen, … Tot ik ietwat tevreden was, maar vooral tot ik niet meer wist hoe het nog beter kon. Met andere woorden, ik heb er het beste van gemaakt. Ik geloof dat ik ook wat te enthousiast geweest ben met de full butt adjustment, want daar heb ik ook weer wat mogen innemen. Maar, ik heb alvast geen probleem met een gapende of afzakkende achterkant. Dat alleen is al een hele overwinning!

Toch werd het een twijfelbroek. Ik stond een half uur voor de spiegel vol twijfels. Twijfel over het model. Is dit wel iets voor mij? Twijfel over de pasvorm. Worden mijn heupen niet te hard geaccentueerd? Valt de stof wel mooi? Twijfel over combineren. Waarmee combineer je dit in godsnaam? Welke shirt past hierboven? Welke schoenen (zie foto’s) doe ik aan?

Ondanks de vele twijfels vind ik de broek wel leuk geworden. Of hij veel gedragen zal worden, dat zal zichzelf uitwijzen. Ik ben alvast benieuwd naar jullie ongezouten mening over dit twijfelgeval!

broek

broek

broek

broek

Patroon: Knipmode (met gewone zakken in plaats van zakken in de zijnaad)
Stof: Gabardine van Stof Op Zolder

2 Antwoorden op “Een twijfelbroek”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *