Haarband – how to?

Mijn kinderen zijn gek op haarbanden maar hun hoofdomtrek verschilt enorm. (Ik bespaar je de geboorte anekdote ;-)).

Aangezien ze meestal net de haarband willen van zus en vice versa tekende ik een patroon voor een haarband die je achteraan op de gewenste lengte kan knopen. Het is heel eenvoudig. Ik probeer het zo goed mogelijk uit te leggen:

Hier gaan we:

1/ Neem een restje patroonpapier en teken een lange rechte lijn van 82 cm.
2/ Meet langs beide zijden 22cm af en trek daar een loodrechte lijn, 2 cm omhoog en 2 cm omlaag.
3/ De middelste strook is 38 cm (als alles goed gegaan is). In het midden (dus op 19 cm) teken je ook een loodrechte lijn, 4.5 cm omhoog en 4.5 cm omlaag.


4/ Je haarband is nu bijna getekend. Nu moeten we alleen nog de scherpe hoeken wegwerken.
Dat kan je doen met een ‘papegaai-lat’, een andere gevormde lat, met een bord of een andere voorgevormde cirkel.

5/ Teken nu rondom 1 cm naadwaarde en knip je patroon uit.
6/ Leg je stof dubbel, leg je patroontje op je stof, spelt het vast, en knip je patroontje uit de stof. Aangezien het een patroontje is voor een strikhaarband, kan je zowel een katoenen stof als een tricot stof gebruiken. Je hebt 30 cm hoogte nodig en 85 cm breedte.

 

 

 7/ Je haalt de speldjes en het patroonpapier van je stof en neemt één van de twee geknipte stukken stof. Daar knip je langs beide lange zijden telkens 2mm af. Dit zal er straks voor zorgen dat de naad-rand mooi aan de onderkant van je haarband zal vallen.
8/ Speld nu je twee delen met de goede kanten van de stof op elkaar en stik de twee lange zijden en één korte zijde. Keer de haarband langs de open gebleven korte kant. En strijk alles mooi.
9/ Heb je een tricot stof gebruikt? Dan werk je nu de vierde zijde mooi af en je bent klaar. Heb je een katoenen stof gebruikt? Stik dan alles nog eens 2mm van de rand door (zo werk je ook de vierde korte zijde af) en je bent klaar!

Variatie één: gebruik een suède-stof, de randen rafelen niet van deze stof, dus je hoeft maar één deel te knippen (zonder de naadwaarde) en je hoeft niet te stikken, meteen klaar!!

 

 

 

 

Variatie twee: (mijn dochtertjes zijn er fan van) neem een glitterelastiek en naai de twee korte kanten aan elkaar en je hebt een mooie haarband!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *