Tule rok bis

Het succesrecept werd herhaald! Ditmaal voor onze Ella, ze had iets nodig dat paste bij een beige/rood gebreid Aymara truitje. Een rode tule rok, uiteraard, what else?

Op deze eerste foto zie je hem mooi in klokken hangen omdat de laagjes dicht op elkaar lagen, op de volgende foto is hij warriger en neemt hij wat meer volume in, ik vind het beide wel leuk.

Om ook jullie op weg te helpen met dit easy peasy project schrijf ik hier een korte handleiding. Je begint met een korte rekenoefening. No worries, komt goed!

Je meet de omtrek van de heupen. Ik gebruik hier even het voorbeeld van m’n dochter. Je deelt de omtrek (60cm) door (Pi 3.14 x 2). Dus 60 : (6.28). Je hebt nu de straal berekend van je binnencirkel. Deze is dus 9.55cm. We werken hier met de omtrek van de heupen omdat de cirkel in je rok over je heupen moet kunnen. We werken enkel met deze maat voor het tekenen van het patroon. Voor het in elkaar zetten van de rok werken we verder met de omtrek van de taille.

Nu bekijk je hoe lang je de rok wil. Je meet vanaf het punt waar de rekker komt (taille) tot boven de knie, op de knie, onder de knie, … eigen keuze. Ik nam hier 30cm.

Je vouwt nu je patroonpapier dubbel, ik tel even vlug de straal van m’n cirkel en de lengte van m’n rok op. Ik kom dus aan 40cm. Dit is het stuk dat ik moet dubbelplooien. Ik verspil nl. niet graag patroonpapier 😉

Je legt het midden van het metalen clipje op je lintmeter boven op de dubbel gevouwen hoek en meet telkens de straal af (of je neemt een lat, handiger ;)). Je zet overal stipjes en verbindt deze punten.

 

Dan meet je vanaf deze lijn de lengte van je rok af en verbindt opnieuw al deze punten. Knip dit nu uit. Als je je patroon open vouwt heb je zoiets 🙂

Nu vouw je je tule dubbel en leg je je patroondeel op de stofvouw. Je knipt nu langs je patroon. Als het uitgeknipt is heb je je eerste cirkel!!! WOEHOEJ! Je herhaalt dit knippen zo vaak als je maar wil. Ik nam voor ella’s rok 4 lagen tule en een laagje crêpe georgette als voering. Deze laatste zoomde ik ook niet om, maar misschien moet ik toch nog eens een rolzoompje doen met de overlock. Het rafelt ietsje uit.

Als je alle lagen tule en evt. voering geknipt hebt leg je er twee op elkaar. Je stikt deze in de cirkel aan elkaar. Je voegt een laag toe en stikt opnieuw aan elkaar. Laag per laag aan elkaar stikken zorgt ervoor dat het meer hanteerbaar en controleerbaar is. Tule heeft nl. al eens de neiging om te verschuiven.

Als alle laagjes aan elkaar hangen kan je eens langs de binnencirkel gaan met de overlock. Dan meet je de omtrek van je taille. Mijn rok weegt ongeveer een halve kilo wat echt veel is. De rekker heeft dus wel wat gewicht te dragen en was daardoor wat uitgerokken. Ik moest hem er eens afhalen, stuk afknippen en er terug opzetten. Dus misschien eerst eens goed aan trekken voor je hem erop zet 🙂

Je stikt de uiteinden van je rekker met de goeie kanten op elkaar. Je verdeelt je rekker in vier gelijke delen en steekt speldjes. Je doet dit met de binnencirkel van je tulerok ook. De rekker (taille omtrek) zal kleiner zijn dan het gat in je rok (heupomtrek). Tijdens het stikken zal je dus de rekker wat moeten uitrekken. Zo zo, ready it is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *