Zelf je kleren maken, is dat goedkoper?

Dit weekend de naaimachine en overlock beneden op de livingtafel gezet (ja, ik geef het toe, ik ben verwend: ik heb een eigen ‘naai-kamertje’) en sweatertruien gemaakt voor mijn dochters en man. Het opmeten, tussendoor passen en eindresultaat keuren, altijd een gezellige boel.

Daarvoor alleen al zou ik het volgend weekend zo opnieuw doen, maar is het ook goedkoper dan een paar zachte, warme truien kopen in de winkel?

Een blogje waard, dacht ik. Laten we dit eens uitvlooien.

Voor de stof van mijn man betaalde ik 13.95€/m (cosy zwart – sweat). Ik had 1m40 nodig, dat maakt: 19,53€.

Voor de stof van mijn dochters (unicorns going crazy – sweat) weet ik eerlijk gezegd niet meer hoeveel ik precies per meter betaalde. Ik ging even piepen op de site van stof op zolder maar blijkbaar is de stof ondertussen uitverkocht. Ik denk dat ik 22€ per meter betaalde, maar laat ons even op veilig spelen en de duurste sweaterstofprijs voor kinderen nemen nl. 26€per meter. Ik had 1m40 nodig voor de twee truien, dat maakt: 36.4€. Daarnaast had ik ook 0.60 m boordstof nodig aan 12.5€/m, dat maakt: 7.5€. Voor de twee kindertruien betaalde ik dus 43.9€.

Niet slecht toch: drie warme truien voor 63,43€. Of ongeveer 20€ per trui.

Bovendien hebben ze het zelf mogen kiezen, hebben ze iets origineels, maakt het mijn hart blij om te zien dat ze rondlopen in truien die ik zelf maakte én de patronen paste ik ook aan. Dat betekent dat ze smalle truien hebben die lang genoeg zijn aan de armen en het lijf en dat is zelden het geval wanneer we confectiekledij kopen!

Zelf je kledij maken is dus niet alleen dikke fun, mooier op maat, maar effectief ook goedkoper!

5 Antwoorden op “Zelf je kleren maken, is dat goedkoper?”

 1. Mooie truien!
  Maar ik kan het niet laten om er toch een kritische noot aan toe te voegen.
  Zelf kleren maken is echt niet goedkoper, zeker niet als je vergelijkt met een standaard budgetvriendelijke winkel als H&M of Zara.
  Want naast de stof, moet je op z’n minst ook het garen, het patroon, het patroonpapier en de elektriciteit rekenen die je verbruikt hebt bij het naaien. En dan hebben we het nog niet over het afschrijven van je machines en alle materialen die je gebruikt hebt tijdens het maakproces. En om echt te vergelijken, moet je ook je uren aan een gemiddeld tarief van naaisters rekenen. Dan pas kan je vergelijken, en zal je zien dat zo’n handgemaakte sweater veel meer in de buurt komt van de prijs van een duurder designmerk.
  En dat is ook prima, dat is de boodschap die veel belangrijker is. Zelf naaien is duurzamer, beter voor het milieu (en voor onze huid, als je GoTS merken koopt), en je bent zeker dat het eerlijk gemaakt is (geen slavernij aan hongerloon of erger, kinderhandjes).

 2. Zelf kleding maken lijkt goedkoper. Maar als je Rieeel rekent dan is het niet zo goed koop je berekent nu alleen de stoffen.
  Maar vergeet garen en stroomverbruik niet in deze.
  Op het moment van maken merk je dit niet maar moet wel met geteld worden.
  Maak je voor anderen moet je ook je tijd bij berekenen en wat denk je van je patroon die nodig is je voor je kleding stuk.

  Al met al heel mooi om zelf kleding te maken. Mar als je het goed en eerlijk bekijkt is het niet zo goedkoop als het lijkt.

  Feit blijft eigen gemaakt/ designer kleding die langer mee gaat dan confectie kleding is duurder.maar verdient zich terug over de tijd dat het gedragen kan worden.?

  Ook ik houd er van om eigen kleding te maken en zal dat ook zeker blijven doen.

  Al heb ik meer met het maken van feest/ bruidskleding .
  En spullen voor baby kamer.

  Zeer ontspannend om te doen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *